Mostar u obruču specijalaca

19.06.2008.

U Mostaru će se zbog nogometne utakmice Hrvatske i Turske koja se igra u Beču u petak uvesti izvanredno stanje. MUP Hercegovačko-neretvanske županije će na taj način pokušati osigurati mirnu večer u ovom, još podijeljenom gradu.

Prije dvije godine, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, u Mostaru su izbili veliki neredi nakon utakmice Hrvatske i Brazila, a najteže je ozlijeđen (pogođen iz vatrenog oružja) mladi Omer Torlo, kojeg nogometno navijanje nije previše zanimalo. Ulice su bile poprilično uneređene te noći, a na listi ozlijeđenih bio je i znatan broj policajaca.

Šef mostarske policije Himzo Đonko najavio je da će u pripravnosti u petak biti više od 1000 policajaca, koji “neće imati milosti”.

- Ovaj put ćemo omogućiti građanima da žive normalno i znamo kako to napraviti. Imamo
Djeca iz hrvatskog vrtića Sv. Josip u Mostaru već navijaju zajedno s časnom sestrom Florijanom

sredstva i moć zaustaviti huligane - poručio je Đonko, koji je okupio sve načelnike uprava i sektora županijskog MUP-a. Osim zbog događaja otprije dvije godine, policija je ovaj put opreznija jer ima dojave o već dogovorenim neredima u Mostaru, Stocu i Rami.

Specijalne policijske snage su u pripravnosti, majke malodobnoj djeci zabranjuju izlaske, očevi provjeravaju ima li u rezervoarima dovoljno benzina za, kako se to već kaže, nedajbože. U četvrtfinalu Eura 2008. sastaju se Hrvatska i Turska, a u Bosni i Hercegovini to je, blago rečeno, utakmica visokog rizika.

Od Ahmića, preko Stupnog Dola, pa sve do mostarskog Bulevara pokazat će se kako je genijalni Liverpoolov menadžer Bill Shankly bio u pravu kada je rekao da neki misle - i griješe - kako je nogomet pitanje života i smrti. Jer, objasnio je, nogomet je puno više od toga. Linija navijanja u BiH bit će vidljiva na onim mjestima gdje je bila crta sukoba Hrvata i Bošnjaka. Hrvati će, valjda to ne treba objašnjavati, navijati za, uz ostale, Darija Srnu i neće ih biti briga što mu se babo zove Uzeir sve dok nosi “vatreni” dres te puna srca i otvorenog grla pjeva Lijepu našu.


Bošnjaci će, uglavnom, navijati za Tursku i neće ih biti briga što se, recimo, otac Darija Srne zove Uzeir niti što je Niko Kovač svoju kćer naučio da, kada je pitaju odakle je, kaže da je iz Livna.


Bošnjaci će, uglavnom, navijati za Tursku i neće ih biti briga što se, recimo, otac Darija Srne zove Uzeir niti što je Niko Kovač svoju kćer naučio da, kada je pitaju odakle je, kaže da je iz Livna (grada uz koji na pločama pokraj puta u Hrvatskoj piše i: BiH). Još će manje brinuti za to što je sve i jedan Bošnjak, pristajući uzeti tursko državljanstvo, morao promijeniti prezime i izbaciti “ić” s kraja, pa je Paščanović postao Pars, Jahović - Turkčan, a bivši playmaker hrvatskog košarkaškog kluba Split, Damir Mršić - Demir Kaan.

Grad na Neretvi često vida rane nakon utakmica. Većina ih se baš i igra u tom gradu poput derbija klubova s dviju obala, Veleža i Zrinjskog (posljednji put je jedva spašen prst sakupljaču lopti na terenu i to bi mogao biti povod novih dogovorenih nereda). Navijači hrvatskog kluba Zrinjskog stat će na stranu Bilićeve vrste, a očekuje se da će navijači Veleža biti na strani Turske.


[ Opširnije - jutarnji.hr ..... ]

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.